dijous, 10 de juliol del 2014

POR 4 ESQUINITAS DE NADA



Us adjunto aquest video sobre la diversitat a l'educació que personalment
trobo molt interessant.

Fuensanta Molina





dimecres, 9 de juliol del 2014

Senyor



El Segrià

El Segrià

       SUPERFÍCIE: 1.397 Km2
       HABITANTS: 210.141
       MUNICIPIS: 38
       CAPITAL: Lleida
       PROVÍNCIA: Lleida

Situada a ponent de Catalunya i travessada pel riu Segre, el Segrià és una extensa comarca de terres fèrtils a l’horta i de vastes plantacions de secà que li atorguen gran part de la seva personalitat.
La ciutat de Lleida n’és la capital i conserva els vestigis de totes les cultures que s’hi han donat cita: primer l’ibera, després la romana, la musulmana i, finalment, la cristiana (XII). Protegida pels sobirans catalans, Lleida va tenir la primera universitat de Catalunya, l’Estudi General, la importància estratègica de la qual va fer que participés en tots els conflictes i esdeveniments de la història del país.
L’economia del Segrià s’ha basat tradicionalment en l’activitat agrícola i ramadera i en la indústria agroalimentària, que troba a Lleida un important centre de  serveis supracomarcal amb forta influència a l’Aragó.
Les millores recents en infraestructures viàries, ferroviàries (AVE), aèries (amb l’aeroport de Lleida-Alguaire) i de reg (canal Segarra-Garrigues) representen una decidida aposta pel futur de tota la comarca.
Marina Dolcet

dimarts, 8 de juliol del 2014

El meu país, és el millor!

Vallés Occidental

És una comarca de Catalunya que al nord limita amb el Bages,al nord i a l'est amb el Vallès Oriental, a l'oest amb el Baix Llobregat i al sud amb el Barcelonès.

En té 23 municipis. Hi ha dues ciutats que comparteixen la capitalitat d'aquesta comarca : Sabadell i Terrassa

La zona central vallesana és ocupada per la vall que dóna nom a la comarca. Es tracta , en realitat, de dues unitats hidrogràfiques coincidents amb les conques del Llobregat i el Besòs.
El seu clima és mediterrani. 
La zona Sud és industrial, dedicada a la tèxtil, mecànica, metal.lúrgica, de màquinaria, de material elèctric, de la construcció, química, parerera, d'arts gràfiques, alimentària,però amb la crisi cada vegada es potencia el sector comercial i de serveis.
La zona Nord és més rural i plena de gran nombre d'urbanitzacions de segones residències. És una comarca molt be comunicada tant per autopista com pel ferrocarril . 
És una comarca amb molta riquesa cultura i plena de llocs d'interés que mereixen ser visitats. Té uns espais naturals magnífics ; el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el Parc de Collserola.








Adreces d'interés:























http://www.turismevallesoccidental.org/perfil/ctvoc/recursos/recursos/guia_catala.pdfhttp://www.turismevallesoccidental.org/ctvoc/portada/index.php



http://parcs.diba.cat/web/SantLlorenc











Fuensanta Molina Aranda




































































LA NOTÍCIA

DES DE QUAN EXISTEIXEN ELS TAURONS?

Aquests animals tan temibles han habitat el planeta des de molts anys abans que haguessin aparegut els dinosaures.



Els taurons han habitat els oceans des de fa aproximadament 400 milions d’anys, molt abans de què apareguessin els dinosaures. Van ser dels primers animals amb columna vertebral que van desenvolupar mandíbula i dents dures. Un dels més famosos és el megalodón (dents grans), que fa que va viure entre els 25 i 1.5 milions d’anys. Aquest peculiar esqual podia mesurar més de 15 metres de llarg i pesar més de 20 tones, per tant, era l’horror dels oceans: devorava tot aquell animal que es fiqués al seu davant!!! 

(Adaptació al català d'Eloy Martínez Panadès)


ELS TAURONS, documental Discovery Channel

Aquest vídeo amplia la informació de la notícia: hi ha 370 espècies de taurons, han canviat molt poc la seva anatomia des de fa 100 milions d'anys, té l'oïda molt desenvolupada per caçar, capten les vibracions a 900 metres de distància, el sentit de l'olfacte també perquè poden detectar una gota de sang en 100 litres d'aigua, surten curiositats sobre el sentit del tacte (elèctric) i en relació amb la seva mandíbula i les seves dents. També parlen del seu esquelet format per cartílags en lloc d'ossos, i del perquè d'això, parlen de la pell que tenen... us agradarà molt saber com és aquesta i quina funció té! I finalment, gairebé tots els taurons no ataquen a l'home. I això ho dic jo: "sobretot el tauró balena, un tauró enorme, però inofensiu, ja que no té dents i menja només plàcton!".
 
Enllaç del vídeo:  http://youtu.be/kZEQTDlCleA

Vídeo: La contacontes

LA CONTACONTES!!

Aquesta setmana passada he assistit a un curs a l'Escola d'Estiu de les Terres de l'Ebre. La formadora ha estat Estrella Ramón, escriptora de literatura infantil i juvenil i gran contacontes.
És per això que comparteixo amb tots vosaltres aquest vídeo d'un conte contat per ella: La princesa que quería una estrella.
Aquest està en castellà, però si us interressa també en conta en català i alguns en anglès.

Espero que us agradi!!
(Natàlia Segura )

Video sobre l'educació


EVERY KID NEEDS A CHAMPION

(Montse Tort)

Us adjunto un video que trobo molt interessant. Espero que us agradi tant com a mi!



dilluns, 7 de juliol del 2014

LA MEVA COMARCA: L'ANOIA



LA MEVA COMARCA: L'ANOIA

La comarca de l'Anoia, forma part de la depressió Catalana en el costat més oriental i està situada al bell mig de Catalunya. La comarca està creuada pel riu Anoia (afluent del Llobregat), que recull les aigües de petits afluents també nascuts a la comarca.
Les temperatures són suaus, a Igualada la mitjana és de 14 ºC, però a l'altiplà de Calaf és de 10 ºC. La vegetació és poc humida, principalment mediterrània septentrional i de matís ibèric continental.
La comarca limita al nord amb el Solsonès i, seguint el sentit de les agulles del rellotge, amb el Bages, el Baix Llobregat, l'Alt Penedès, l'Alt Camp, la Conca de Barberà i la Segarra. Els principals eixos de comunicació per carretera que creuen la comarca són l'A-2, la C-15 eix Garraf-Anoia (Vilanova i la Geltrú-Igualada), la C-25 eix transversal (Cervera-Girona) i la C-37 Valls-Olot. Pel que fa al transport públic, la línia de Ferrocarrils de la Generalitat connecta Igualada amb Barcelona, així com també la línia de RENFE Barcelona-Madrid, que passa per Calaf. Les principals companyies d'autobusos són l'Hispano Igualadina i la Gibert, que tenen línies regulars cap a Barcelona i cap a les comarques de la rodalia. Hi ha un aeròdrom a Òdena.
L'Anoia agrupa trenta-tres municipis, repartits en 866,3 km2, la majoria amb una dimensió mitjana del terme municipal per sota dels 30 km2. La Llacuna, Piera i Òdena són els termes municipals més grans, que passen dels 50 km2.
La densitat de població de la comarca és de 128,9 habitants per km2. Igualada té una densitat de població força superior, de 4.552,2 habitants per km2, corresponents a 36.823 persones que viuen en 8,11 km2 (el 33,1% de la població comarcal).
La població total de la comarca és de 111.655 persones (padró del 2007). La majoria de municipis tenen molt poca població; divuit tenen menys de 1.000 habitants, i catorze en tenen menys de 500. Per darrere d'Igualada, els municipis més poblats són Piera, Vilanova del Camí, i Santa Margarida de Montbui, encara que alguns d'aquests municipis corresponen a agrupacions de diversos nuclis de població.
Mapa comarca de l'Anoia
Enllaços d'interès:
Eloy Martínez Panadès

La Sénia

La Sénia és el poble més meridional de Catalunya. Situat a la comarca del Montsià, entre el País Valencià, l'Aragó i Catalunya. Compta amb un total de 6.000 habitants aproximadament.
Sempre s'ha donat a conèixer pel sector del moble, però degut a la crisi aquest sector ha quedat molt desfavorit.
És pot assenyalar la seva riquesa de natura, situada, així la Sénia, entre el massís dels Port i el Delta de l'Ebre.

Ajuntament de la Sénia



Egipte

Egipte





És un els Estats més poblats de l’Àfrica nord-oriental amb una extensió d’1.020.000 km2 i la seva capital és el Caire. Egipte imita amb Líbia a l’oest, amb el Sudan al sud, amb la mar Roja a l’est, amb Israel al nord-est i amb la Mediterrània al nord. La gran majoria de la població viu al voltant del riu Nil i del canal de Suez. Hi ha zones que estan deshabitades i que pertanyen al desert del Sàhara.


El país és molt famós per la seva antiga civilització i per alguns dels seus meravellosos monuments. Actualment, Egipte és àmpliament considerat el principal focus polític i cultural del món àrab.

Clima:

Deguda a la situació geogràfica i a les característiques fisiogràfiques del territori, el clima d’Egipte és predominantment àrid (temperatures extremes amb màximes molt altes, humitat gairebé inexistent i precipitacions pràcticament nul·les), llevat de la costa nord, que gaudeix d’un clima de tipus mediterrani sec (pluviositat abundant durant tot l’any, temperatures suaus a l’estiu i glaçades a l’hivern).

Les tempestes de sorra són molt comunes, i s’hi coneixen com a khamsins, que en àrab vol dir “cinquantes”, ja que es diu que hi ha tempestes de sorra cinquanta dies l’any.

Cultura i tradicions:

La religió és un aspecte molt important a la cultura egípcia. La gran majoria de la població d’Egipte professa la religió musulmana, tot i que també hi ha un considerable nombre de cristians. En el cas dels musulmans existeix la tradició de beure alcohol ni menjar porc i és molt difícil trobar-se amb aquest animal en el menú de la gran majoria de restaurants.

Durant el mes de Ramadà, que dura 30 dies, la majoria d’egipcis compleix amb el ritual de dejú i es realitzen nombroses donacions de caritat.
En quant al matrimoni, Egipte va ser un dels primers països a legalitzar-lo.



Aquí tenim els principals Dèus de la cultura egipcia: 
 



El Faraons eren els monarques de l'antic Egipte. Era el líder religiós, civil i militar. Era l'amo de totes les terres. Destacaven pels seus elements a l'hora de vestir, sobretot les seves corones i els seus ceptres. 


Faraons Famosos:




TUTANKHAMON: va ser faraó als 9 anys i als 18 es moria. És la tomba més ben conservada de totes, ja que ha estat l'única que no ha sigut saquejades pels lladres de tombes. La va descobrir a la Vall dels Reis en Howard Carter al 1922.






                                                                                                                                                               


CLEOPATRA: Va ser l'última reina d'Egipte. Va perdre la guerra contra els romans. Es va casar amb Juli Cèsar, emperador de Roma. Va tenir un fill anomenat Cesarió.








La vida a l'antic Egipte:  

La gran majoria de la població vivia al camp, en petit llogarets i es dedicava a conrear la terra. Les seves cases eren senzilles, construïdes amb tova (fang, argila i sorra i amb forma de maó) i amb pocs mobles.

Treballava tota la família, pare, mare i fills. S’alimentaven d’allò que cultivaven, es a dir, cereals amb què feien coques, hortalisses, verdures i fruites. Les famílies eren autosuficients, produïen tot allò que necessitaven.

També a Egipte existiren grans ciutats en les que vivien el faraó, els nobles, els sacerdots i els funcionaris, a més a més dels comerciants , els soldats i els artesans. Les ciutats més famoses va ser: Memfis, Tebes, Al:Almarna, Edfu, i d’altres.

Destacaven els palaus on vivia el faraó i els nobles i els temples, que eren les morades dels déus a la terra, i eren de dimensions colossals. Totes les ciutats importants estaven situades a les ribes del Nil, ja que era la ruta que comunicava tot el país amb el mediterrani. Tot tipus de mercaderies i persones viatjaven a través del riu Nil.


Llocs d'interès:

Piràmide de Kheops

Les úniques de les set meravelles del Món Antic que encara es conserven en peus.










Abu Simbel, temple de Ramsés II

El seu nom significa "La munyanya pura" i és un conjunt de temples ordenats construir per Ramsés II. Són dels millors conservats de tot Egipte. Aquests temples no estan en el seu lloc original, sinó que van ser moguts fa gairebé 50 anys. 







El motiu d'això va ser que amb la construcció de la represa d'Asuan, els mateixos podien quedar sota l'aigua en quasevol moment, com també mostraven el desgast en els fonaments per l'aigua que corria sota ells.


Colossos de Memnón

Són enormes estàtues que representen a Amenhotep III a les quals diuen gegants perquè la seva altura total és aproximadament de 18 metres.








Temple de Luxor

Aquest temple va ser construit en dos trams, primer per Amenhotep III i després continuat per Ramsés II i que es troba unit al temple de Karnak per un camí cuidat per Esfinxs. Era un lloc de culte on se situaven diversos santuaris i fins i tot en l'actualitat posseeix una petita mesquita.














Economia: 


L'economia a Egipte depèn principalment de l'agricultura, les exportacions de petroli i el turisme. Els governs han anat aplicant diferents reformes econòmiques i grans inversions en infranstructures i comunicacions amb l'objectiu de potenciar el país.

El govern extreu els seus principals beneficis del turisme i del trànsit marítim del Canal de Suez.

Egipte en els últims anys ha augmentat la inversió estrangera, fet que ha permès millorar algunes de les infraestructures del país, com per exemple la xarxa ferroviària.

Tot i això, la població segueix perdent riquesa, ja que els preus dels béns bàsics segueixen pujant mentre el poder adquisitiu de la població va disminuint.

Gastronomia:



La gastronomia a egipte és molt variada, rep influències de la cuina mediterrània i africana. 

El plats són abundants, sans i simples.

El Foul és el nom del plat nacional egipci (foto). Està fet de faves cuinades amb ceba i llimona.

La carn més utilitzada és el xai, que es prepara cuinat o a la brasa. També el pollastre i un dels plats típics amb aquest aliment és el Molokheya, és un sopa preparada amb diferents espècies i alls i es serveix acompanyada d'arròs i trossos de pollastre. 




Sonia Hernández i Fede Hinojal









diumenge, 6 de juliol del 2014

ELS CINC SENTITS

Hola! Sóc la Luisa i deixo un video am el títol de : "Els 5 sentits",  per a nens/es d'Educació Infantil i Cicle Inicial .

dissabte, 5 de juliol del 2014

FESTIVAL DE NADAL



Hola a tothom!
Aquí teniu el vídeo del ball dels alumnes de  6è. Una actuació que van fer per la “Festa de Nadal”.  

Espero que us agradi!



Sofia Alejandro

Art per la PAU i per la NO VIOLÊNCIA i festa de final curs

Bones aquí us deixo dos vídeos que he fet a l'escola. El primer és un muntatge de fotografies i so. El contingut és la celebració del dia de la "PAU I NO VIOLÈNCIA". En aquesta ocasió a infantil la vam celebrar amb art.l


El segon és el ball que els alumnes de sisè d'aquest curs han realitzat per acomiadar-se de l'escola. 


Miquel Angel Alfonso

Cuerdas

Fa temps vaig veure aquest curtmetratge i vam decidir veure'l a la classe de segon. Als nens els hi va agradar molt i va donar lloc a fer un llarg treball de reflexió.

Espero que a vosaltres també us agradi!


Sonia Hernández



Un encanteri animal

Us deixo aquí el video que vaig fer conjuntament amb unes amigues. És un conte inventat per nosaltres i filmat al bosc de Sant Joan les Fonts.

Espero que us agradi.





Sandra Colomer

JUGUEM A VOLEI

Hola companys,
Aquí us deixo un video explicatiu sobre els quatre tocs bàsics del volei. Aquest video el vaig utilitzar com a demostració pels alumnes de cicle superior . Era important que es fixessin bé en la col.locació de les mans i dels braços per després poder-ho practicar correctament. I es que les jornades esportives de volei estaven molt a prop i calia practicar bé per estar el màxim de preparats!!!



Fede Hinojal

divendres, 4 de juliol del 2014

PREPARACIÓ DE L'ACTUACIÓ PER AL FESTIVAL FINAL DE CURS 6è PRIMÀRI

"THRILLER" MICHAEL JACKSON


Aquest video és un pas intermig en la preparció del ball final.

Axí és com preparem el ball:

  • Primer busquem una coreografia que s'adapti al nostre nivell.
  • Aprenem en petits grups les diferents parts del ball.
  • Assajem tot el grup, el ball, per parts.
  • Assaig del ball sencer ( Gravació vídeo) i correcció de defectes, visualitzant el vídeo.
  • Decisió sobre el vestuari.
  • Actuació final



VIDEO: EL SASTRE VALENT

Bon dia a tothom!
 Aquí us deixo un video on s'explica el conte clàssic El sastre valent que, com bé sabeu, és una història d’aventures sobre un sastre menut, esquifit, però que contrasta amb les seves grans proeses, com si fos un súper heroi. Desitjo que disfruteu del conte i del dibuix! YOLANDA CRUZ

Booktrailer: La meravellosa medecina d'en Jordi

Hola a tothom!

Aquí us deixo el vídeo que vam realitzar una companya i jo. Es tracta d'un booktrailer sobre "La meravellosa medecina d'en Jordi" de Roald Dahl. 

Considero que fer aquest tipus d'activitats i desprès mostra'ls-hi als alumnes els pot encoratjar molt a llegir històries que potser desconeixen o que a primera vista, no criden massa la seva atenció però que, mitjançant els booktrailers, poden descobrir i despertar el seu interès. Fins i tot poden fer-los ells mateixos o sinó simplement que els vegin, es tracta de motivar-los vers la lectura...

No sé si haureu realitzat algun però segur que sí que n'heu vist molts, hi ha alguns que són veritables obres d'art... només cal donar un tomb per Internet.


Espero que us agradi!



Sara Dionisio Ruiz


dijous, 3 de juliol del 2014

Vallès Occidental

La meva comarca és el Vallès Occidental. Comparteixen la capitalitat de la comarca les ciutats de Sabadell i Terrassa. Amb el Vallès Oriental forma la gran comarca natural del Vallès.
L’activitat econòmica és fonamenta en la indústria. Les indústries més importants a la comarca són la tèxtil, mecànica, metal·lúrgica, de maquinària, de material elèctric, de la construcció, química, paperera, d'arts gràfiques i alimentària.

 A més, en els últims anys, com a conseqüència de la crisi industrial de finals dels anys 70 i principis dels 80 s'ha produït un important desenvolupament del sector comercial i de serveis (informàtica). A la zona nord l'economia és predominantment rural, albergant gran nombre d'urbanitzacions de segones residències.
La comarca és un dels principals nusos de comunicacions de Catalunya i de l'Estat espanyol. Diversos eixos la creuen en totes direccions.
Les línies de ferrocarril: Per part de RENFE, hi passa la línia Barcelona-Lleida per Manresa i la de El Papiol-Mollet del Vallès. Les línies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, anomenades "Metro del Vallès", uneixen Barcelona amb Sabadell i Terrassa.
La comarca compta amb l'Aeroport de Sabadell, on es practiquen diverses disciplines esportives i que serveix de base per als bombers de la Generalitat de Catalunya.

Sabadell és capital de la comarca  junt amb Terrassa. És la cinquena de Catalunya, amb 207.338 habitants el 2010.
  La ciutat va ser pionera en la Revolució Industrial de Catalunya dins el sector tèxtil, i a mitjans del segle XIX es convertí en la ciutat llanera més important de l'Estat espanyol, rebent el sobrenom de "la Manchester catalana". Encara avui en dia es poden veure nombroses xemeneies i vapors, una part dels quals han estat reconvertits en seus de serveis socials com ara biblioteques o l'Àrea de Joventut.

Toni Medina


LA MEVA COMARCA ÉS EL MONTSIÀ


La Comarca del Montsià és l'última de les comarques litorals situades al sud de Catalunya. Limita pel nord amb el Baix Ebre, pel sud amb la província de Castelló, per l'oest amb la província de Teruel i a l'est limita amb el mar Mediterrani. La seva capital és Amposta.
Està formada per dotze municipis l'economia dels quals es basa en el sector primari, principalment en l'agricultura, però també existeix un important sector terciari, dedicat al turisme i als serveis.







Si voleu saber més sobre el Montsià feu clic damunt dels enllaços següents:



Meritxell Carreras

Visitem weblogs